Monday, March 7, 2011

Kem United : Aku Mula Risau !

Sebelum kick off aku ada perasaan risau gila - gila nak mati sebab Darren Fletcher on the bench and Fegie guna sistem 4-4-2 yang jarang sekali Ferguson guna for the last few match. At last malam ni lawan Liverpool guna dan paling style Carrick dan Scholes. Satu jenis kreatif passing long ball (Scholes) tapi lembab satu lagi Carrick lembab dan suka passing balik belakang menyebabkan attacking lambat. 

Untuk aku bagi kredit penuh kepada dua orang bagi aku penggerak Liverpool malam ni iaitu Suarez dan Meireles mamat dua orang ni cukup pandai cari ruang main cutting dan cari space untuk team Liverpool dan yang lain akan memenuhi ruang untuk tunggu sepak je macam Kuyt berjaya buat. 

Apa merisaukan aku ialah performance Midfielder yang mula tak kreatif. Dan sejujurnya United adalah team yang senang dibaca taktik. United akhir-akhir ni kurang bermain English Football but rather choosing untuk play macam futsal dalam padang besar. Short simple pass naik atas guna winger rather than choose one two masuk tengah. Ini silapnya sebab you have to know you are dealing with Johnson and Aurelio yang kalau lost ball memang laju je la counter attack. Second, bila Aurelio ada problem masuk la Kyrgiakos kat tengah Carragher pergi tepi United gagal amik peluang untuk exploit kat tengah. Tapi rather gua jugak si Rooney dan Giggs (yang main sumpah macam sial malam ni) untuk provide pace ke atas. Masalahnya bila passing tengah si lahanat Carrick mula la akan passing belakang balik dan buat slow. Time tu dah berekor - ekor la midfield Liverpool kat bawah. Susah nak attack. Last-last cross tapi beratur tunggu kat tengah. Mana nak dapat. 

Last 20 minute je bagi aku great play kejap by United bila Scholes dah mula antar bola jauh (long ball, macam aku saran United suruh main sejak awal game) ke Winger yang few times berjaya la jugak attack dengan tak ramai Midfield kat bawah tapi too late bro. Morale pun dah down.

Bila lawan kelab macam ni peranan AMC (Attacking Midfielder yang boleh gelecek memang penting) aku wish gila kalau game ni ada Anderson ganding dengan Fletcher confirm ada chance. But today nak buat macamana playing short simple passes rather than long ball cause you mistake Fergie dan benda ni lately jadi kat United. Bila United gameplay cam ni taktau la.Passing pun tak complete. Aku tadi sumpah macam tengok team terbalik. Masa Rafa pegang Liverpool cam tu la gameplay dia pkai tapi malam ni UNITED yang main cam tu. Liverpool pulak yang main macam selalu United main.

Personally, aku harap la CENTER MIDFIELDER UNITED cepat - cepat la insaf. Scholes boleh la terima dengan passing smart tapi Carrick dan Gibson korang memang player yang flop sejak akhir - akhir ni performance korang. 

United should buy Hamsik, Rodwell ke seriusly. Wilshere pun jadi la. Kalau nak kuat untuk pair dengan Fletcher. Title tahun ni bergantung kepada performance CM for United. Trust me !

4 comments:

say- O said...

haha...aku, tak fokus sangat dengan man-u tadi,tapi lebih pada liverpool.

yea man u..teruskan kejatuhan anda, aku suka.

Suhaimi Suib said...

hahaha jelez ah tu united title tahun ni..

haha will bounce back..hope so..treble boleh lagi..
champion league, fa cup ngn epl..dengan syarat midfielder perform..aku smpah mls nak cakap pasal defender. sbb truk sgt.so kena harap attacking je skrang

HBO said...

fergie dh ckp nk pkai smpai 100juta,bli player season dpan. suh die bli 10 CM doe,haha.

hiruma89 said...

hahaha..wilshere? no way..nak..buat sndri..toksah gatal2 usik player top team lain hahahah